Kabuk Özelliklerine Göre Badem Çeşitleri:
Badem çeşitleri kabuk sertliklerine göre el bademi, diş bademi, sert badem ve taş bademi
olarak gruplandırılmaktadır.
- El bademi: Bu gruba giren çeşitlerde kabuk, el ile kolayca kırılabilmektedir. El bademlerinde randıman oldukça yüksektir. El bademlerinin muhafazası, ince kabuklu olmalarından dolayı uzun süreli olamamaktadır.
- Diş bademleri: Bu grupta yer alan bademler, diş ile kolayca kırılırken el ile zor kırılırlar. Muhafazaları el bademlerine göre daha kolaydır. İç randımanları yüksektir.
- Sert bademler: Çekiçle kolay, diş ile zor kırılırlar. Randımanı yüksektir.
- Taş bademler: Bu gruba giren bademlerde kabuk ancak çekiçle kırılabilmektedir. Bademler, tat durumlarına göre de tatlı ve acı badem olarak 2 gruba ayrılmaktadır:
- Acı bademler: Siyanidrik asit içerdikleri için zehirlidirler ve badem yağı çıkarmak amacıyla kullanılırlar.
- Tatlı bademler: 28–48° güney enlemlerdeki elverişli bölgelerde yaygın olarak yetiştirilir ve bazı yörelerde şeftaliyle melezlenir. Badem, çiçeklenmeden önce kış koşullarına şeftali kadar dayanıklı olmakla birlikte kuzey yarımkürede genellikle daha erken (ocak sonu ile nisan başı arasında) çiçeklenir. Bu nedenle çiçeklenme döneminde don olaylarına rastlanabilecek yerlerde badem yetiştirmek pek uygun değildir.
İyi bir badem çeşidinde bulunması gereken özellikler şunlardır:
- Ağacın gelişmesi kuvvetli olmalıdır.
- Ağaçlar bol miktarda çiçek açmalıdır.
- Çiçeklenme, bölgenin iklim koşulları ile uyumlu olmalıdır.
- Diğer çeşitlerle döllenebilmelidir.
- Bol ve kârlı ürün vermelidir.
- Meyveler aynı zamanda olgunlaşmalıdır.
- Kolay hasat edilebilmeli ancak rüzgar etkisiyle kolayca dökülmemelidir.
- Yeşil kabuğun kavlaması kolay olmalıdır.
- İkiz badem oranı düşük olmalıdır.
- İç randımanı ve iç badem kalitesi yüksek olmalıdır.
- Çeşitli hastalık ve zararlılara dayanımı iyi olmalıdır.
Kabuk ve İç Özellikleri
Kabuklu bademler:
- Kabuk ne çok sert ne de çok yumuşak olmalıdır. Sert ve taş bademlerde randıman düşüktür.
- El ve diş bademlerinin saklanması zordur.
- Karın kısmı kapalı olmalıdır.
- Kuş zararının olmadığı yerlerde ince kabuklu ve diş bademleri tercih edilebilir.
- El ve diş bademlerinde kabuğun üst tabakası kendiliğinden ayrılabilir. Bu durum pazarlamada sorun olabilmektedir.
İç bademler:
İrilik 1
onz (28,3 g)’daki iç badem sayısına göre değerlendirilir. 1 onz’daki iç badem sayısı
30’dan fazla olursa küçük, 25–30
arasında olursa orta ve 20 den az olursa çok iri
demektir.
- İçi açık renkli, kırışıksız ve tüysüz olmalıdır.
- İç randımanı yüksek, çift ve ikiz badem oranı düşük olmalıdır.
0 yorum :
Yorum Gönder
Kodu Görmek İçin Tıklayın!
Emoticon Eklemek İçin Koddan Önce Bir Boşluk Bırakın.